Nabízíme Vám recept na dušenou zeleninu na řecký způsob. Je to výborné a lehké jídlo, které můžete jíst jak teplé, tak i studené přímo z lednice, což se hodí hlavně v parných dnech, kdy člověk nemá na teplé jídlo ani pomyšlení.

Jak na to? Je to jednoduché......

Budeme potřebovat 4 brambory, 2 mrkve, jeden lilek, dvě rajčata, 2 menší cukety ( malé jsou lepší, jsou na chuť výrazně lepší něž přerostlé cukety na český způsob, které nemají chuť a navíc je musíte zbavit jader ), 5cl kvalitního olivového oleje, 2 čajové lžičky koření na zeleninu a řecký sýr Feta.

Na pánev s pokličkou dáme olej do kterého po zahřátí vsypeme jednu lžičku kořeni na zeleninu. Až začne koření výrazně vonět, naklademe na pánev kolečka brambor nakrájené na cca 1cm, poté mrkev na půlcentimetrová kolečka. Pak centimetrová kolečka neloupané cukety i s jadřinci, pokud máte menší cuketu. Jako poslední potom lilek, který jsme oloupali a nakrájeli podélně na čtrtiny a pak na cca 1 cm plátky. Výsledkem by mělo být čtvrt kolečko. Pak rovnoměrně posypeme 1 lžičkou koření a osolíme. Přikryjeme poklicí a dusíme na nejmenším plameni bez otvírání a míchání alespoň 25 minut.

Poté zámícháme, ale systémem převracení pokrmu, spodní ingredience je pořeba dostat nahoru. Pak vložíme rajčata nakrájená nejdříve napůlku a pak na 1cm plátky. Dusíme pod poklicí za občasného prohazovaní ingrediencí tak dlouho, až je lilek a cuketa uplně měkká, skoro rozvařená. Těsně před koncem, rozhodně po posledním míchání, zasypeme na větší kostky nakrájenou fetou. Se zakrytou poklicí necháme ještě cca 2-3 minuty "dojít", aby se feta prohřála a lehce změkla.

A můžeme podávat třeba s bagetou.

Dobrou chuť Smile

PS: Pro ty co nedají bez masa ani ránu... Mleté libové hovězí maso jako první pod brambory, jinak je recept a postup stejný.